Cutthroat Capitalism

skc3a6rmbillede-2010-09-17-kl-082032

Du har en kvart million kroner på lommen, et loyalt mandskab og små hurtige både – og dit job er at kapre så mange skibe som muligt.

Lyder det som som glorværdige Kaptajn Kaper i nye klæder? Oh yeah – twistet er blot, at du her er somalisk pirat, og skal kidnappe så mange skibsbesætninger som muligt. Og når du så først fanger dem, så er det om at forhandle med kløgt og snilde. Hvilken løsesum vil du kræve, hvordan vil du behandle gidslerne (fodre, true, banke eller dræbe) og hvordan vil virke over for gidselforhandleren (venlig, uberegnelig, aggressiv eller simpelthen bare forlade forhandlingen) ?

Spillet ‘Cutthroat Capitalism’ var en del af det amerikanske magasin Wireds dækning af hele den økonomiske model bag ved angrebene fra somaliske pirater, og spillet blev sekunderet af en ekstrem gennemarbejdet infographic, som med spillets visuelle stil tegner og fortæller om problemet. Det er et stykke fabelagtigt journalistik, som man kun kan håbe danner skole.

Spillet gør det, som spil er bedst til – skaber et system, der forklarer forskellige mekanismer, mens man spiller sig til viden om baggrunden for de somaliske pirater. Sådan at bruge spil som journalistik har ført til, at den amerikanske akademiker Ian Bogost har skrevet bogen Newsgames: Journalism at Play, som netop i dette super-interview argumenterer for, at spil kan bruges som et effektivt journalistisk værktøj, når man skal give oplevelser i stedet for “blot” historier.

I den forstand er det interessante også spillets budskab og retoriske greb, som Bogost siger:

“A smart player will rarely fail–and that is the strongest rhetorical point presented in the negotiation process. If a ship can be captured, its hostages and cargo are always worth something. In other words, the game helps to make the economic incentives of pirate raids crystal clear.”

‘Cutthroat Capitalism’ har kostet penge, tid og research, så i journalistisk sammenhæng er det desværre en enlig svale. Men det viser, hvor effektivt spil kan fungere som kommunikationsform, hvis der skal forklares, hvordan systemer fungerer. Også netop at man får mulighed for at spille somalisk pirat og se verdenssituationen med andre øjne.

God skibsjagt – og god weekend:)

Spil Cutthroat Capitalism: The Game her

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s