4 x Tetris på nye måder

skc3a6rmbillede-2011-05-16-kl-090508Nej – du behøver ikke vende skærmen eller hovedet, for det er meningen.

Et af verdens mest spillede og kendte spil Tetris er essensen af solidt spildesign: piller man bare lidt ved det, så falder magien til jorden, og det mister sin udødelighed. Men det skal jo ikke afholde os fra at forsøge – for med Tetris kan man i høj grad demonstrere, hvor omskifteligt og udtryksfuldt spilmediet kan være.

Eksempel 1: I First Person Tetris er konceptet i bogstaveligste forstand vendt på hovedet: i stedet for at rotere tetris-brikken i luften, roterer du hele skærmbilledet. Det skal prøves, før man reelt forstår virkningen, fordi med et bliver Tetris en større opgave, der kræver noget mere koncentration. Men ideen er lige i øjet, og viser, hvor lidt der skal til for at ændre et spils mekanikker – og hvor meget synsvinklen som her betyder for et spil.

Spil First Person Tetris her (tak til Erik Hau for tippet)

Eksempel 2: First Person Tetris fik mig til at tænke på det berygtede “Tortur Tetris” – på spansk Cal­abouço Tétrico – hvor man ikke stabler abstrakte blokke, men derimod agere bøddel, der skal pakke så mange fanger i et fangehul som muligt. En uhyre skræmmende, men samtidig sigende eksempel på, hvordan et spils narrativ og semiotik fuldkommen kan ændre ens fortolkning af spillets mekanik.

skc3a6rmbillede-2011-05-20-kl-102221

Spil Cal­abouço Tétrico her

Eksempel 3: Et modificeret Tetris-spil fra websiden “The Croopier” er langt fra lige så rammende og skræmmende som Cal­abouço Tétrico, men stadig med en central pointe, når den fungerer som kommentar til behandlingen af illegale immigranter, der sejler i land ved Sydeuropas strande. Kig godt på billedet, fordi det er umiddelbart Tetris, som man kender det, men nu igen med kroppe, der dog ikke “forsvinder”, hvis man laver en hel horisontal række. Og dermed kan man ikke vinde spillet, kun prøve at stable menneske-klodserne så tæt som muligt.

skc3a6rmbillede-2011-05-20-kl-1025511

Spil The Croopiers-Tetris udgave her

Eksempel 4: Slutteligt kommer Tetris som både kortspil og brætspil her i år – og særligt brætspillet Tetris Link ser overraskende underholdende ud. I det hele taget er tendensen “computerspil til brætspil” (og ikke kun omvendt) spændende at følge – om det så er Angry Birds, Donkey KongDoom eller Pac-Man.

tetris-link01Kotaku har en gennemgang af begge spil

Fire eksempler, som i al fald nuancerer billedet af Tetris, som vi kender det.

Godt Tetrisseri 🙂

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s